Idag har det verkligen gått i ett! Dagen började med att åka med Inca och Tzigane till ridhuset för ett trimpass. Jag longerade Inca försiktigt inspäng i låg form i lugn trav 5 minuter höger varv och 5 minuter vänster varv, mestadels för att hon i lugn och ro skulle få jogga fram lite ordentligt utan någon belastning på ryggen. Plus att hon behöver ordentligt med tid att värma upp när det är så kallt ute. jag är även noga med framskrittning och joggning! Hon kändes sen jätte fin att rida, jag övade henne mycket på att rida i en stor och rund galopp fast hon ändå kvar hos mig i arbetet, mycket öka och minska galoppen så att hon hela tiden är kvar hos mig! Det är väldigt nyttigt att släppa fram hästarna i en stor galopp, man är så duktig på att korta ihop hästarna och arbeta dom i en kort galopp, och ´man tycker att den stora galopp är så självklar, men så lätt är det alltid inte, det är viktigt att även vardagstrimma hästarna i den stora galoppen! Mycket av hennes arbete gick till att arbeta i galoppen, sen i traven jobbade jag henne även lite skänkelvikning och travde över 4 st travbommar.
 
 
Tzigane hade jag byggt upp en bana till för att lägga den största fokusen på banhoppning! Hon reds fram väldigt basic för att komma igång och bli varm i kläderna. Henne får man lägga lite tid på i framridningen, ställa böja och flytta för att få henne mjuk och följsam. Sedan hoppades hon på en stor åttvolt över ett kryss rätt många gånger i
lugn och rytmisk galopp som en del i framridningen. Efter det fick hon vila lite innan jag hoppade runt henne på ett banvarv med en linje, två bågar och en kombination. Ni ser lite på bilden nedanför. En bana som man kan snurra runt och hoppa hur många språng i rad. Vissa hästar märker man behöver lite längre/ lägre banor att hoppa runt på innan hästarna kommer till rätta. Jag upplever att Tzigane blir bättre och mer avspännd och mjukare om man ger henne lite fler språng på låg höjd i början, även att hon har enkelt för sig i hoppningen! Efter det lite längre framhoppnings banan så höjde vi till ca 110 cm och hoppade de då en bana med 9 hinder 10 språng, som en "normal" tävlingbana i grunden. Hon kändes fin och jag tog bara om en av linjena nån extra gång! När jag hoppar mina hästar unga som äldre, "tittiga" som otittiga använder jag mig alltid av tittiga hinder bara för att det aldrig ska bli en överaskning för dem på tävling! Det är så enkelt att ha som standard att ta fram en vatten matta och sätta under ett par sockerbitar under hindrerna eller annat som finns på den anlägningen man är på. Ju mer desto bättre, då blir det aldrig en överaskning när hästarna kommer ut på tävlingsbanan man får så mycket gratis tack vare det!
 
 
Sen var det bara att jogga av och skritta av hästarna ordentligt!! Efter det var det bara att fixa resten i stallet för att sen åka in till Hippotique för att hjälpa Linda i butiken på em. Har satt ut REA på lite hästtäcken samt lite skydd och lidor till väldigt bra priser, passa på att köp ett fint flugtäcke från Schokemöhle till sommaren eller varför inte ett nytt tjockt vintertäcke till nästa sesong ( för jag har bestämmt att nu är det dags för värme och vår att komma!)  Sen nu på kvällen har jag spenderat några timmar i stallet för att fixa massa, putsa, ryckta hästar, kvällsmocka och raka häst inför helgen då det är tävling i Lidköping.
 
Ett nytt blogginlägg kommer i dagarna håll ögonen öppna :)
Kram Ina