Hej på er! Nu kan man väl ändå säga att vintern är över, eller? Det vackra vår vädret och de ljusa kvällarna gör än på mycket bättre humör! Nu är ute banorna jätte fina och allt fler finslipar yterligare på formen inför ute sesongen. Jag tänkte ge lite träningstips till er som vill ha lite insperation. Jag har valt att lägga ut 2 övningar som är lätta att sätta upp men är väldigt givande för både hästa och ryttare! Baserat på att öka kontroll, balans och styrka hos ekipaget!

                                                                         Övning 1

                                   

Lägg ut två bommar på medellinjen på ridbanan relativt långt ifrån varandra, du behöver inte måtta utan bara se så dom ligger mitt framför varann på en rak linje. Sedan kommer du med din häst och galopperar med din "normala" galopp över bommarna och då räknar dina galoppsprång. Nu har du ett utgångsläge. Säg att du har ridit på åtta galoppsprång med den normala galoppen du kan du nu träna hästen att variera sprången. Samla ihop och rida på 9 språng öka och länga ut galoppen och rida på 7 språng. Ju starkare och duktigare häst man har kan man utmana yttligare och samla ihop galoppen och rida på 10 språng. Detta är en enkel övning att träna på, att din häst är reglerbar och lyhörd på dig, att du med små hjälper ska kunna samla och öka. Det är även en bra övning för dig att lära känna hästens galopp och att oxå träna din sits. Att sitta mitt på hästen kunna rida mjukt mellan hand och skänkel så att inte det blir dragkamp när du ska korta sprången och bara fart när du ska öka. Många hästar har ibland svårt att gå rakt på en öppen linje.

                                                                 Övning 2:

                                


                                            

Studs på böjt spår, fyra styckena brukar bli lagom. Ställ dom som en solfjäder, smalare längst in och bredare längst ut. På mitten ska de optimala avståndet vara som för storhäst är 3.20 meter. Det som är svårt i denna övning är att behålla hästen i rätt ställning, att man rider studsen på ett böjt spår som en volt, då ska även ställningen vara kvar inne i serien. Så att hästen får träna sin kvickhet, styrka men även att hästarna blir elastiska och vågar sträcka ut sin yttersida och fortsätta vara avspända. Tänk på att en sån här övning kan ge hästarna mjölksyra så lägg in pustpaus och inte "nöt sönder övningen för mycket".

Lycka Till!

Tzigane V efter ett tränings pass.